Alltid kul när man får tillfälle att göra någon glad med något extra. Igår va det fars dag och han firades med en hjortron- och glenlivetparfait, han gillar både hjortron och whiskey så det blev inte annat än succé! Och den blev verkligen god, och då menar jag verkligen god! här kommer ett recept på den och har ni inte just Glenlivetwhiskeyn så ta någon annan. Den är väldigt dyr, vi råkade ha just den då vi köpte en lite dyrare whiskey när vi var på Cypern för ett par veckor sedan.. Men kan inte tänka mig att det skulle slå fel med någon annan!
Inspirationen från parfain kommer från "Halv åtta hos mig" ; http://www.recept.nu/kajsa---kiruna/kakor-och-tartor/agg-och-mejeri/hjortronparfait-med-knaprig-kolakaka/ och havreflarnskorgarna härifrån; http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2010/03/22/sugen-pa-havreflarnskorgar-med-bar-och-gradde/
Hjortron- och Glenlivetparfait i...
6-7 portioner (drygt 2 kulor var, Obs mättande)
3 äggulor
0,75 dl strösocker
ca 1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1,75 dl hjortronsylt
ca 2,5 tsk (el. efter smak) Glenlivet/Whiskey
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i vanillinsocker, hjortronsylt och whiskey. Vispa grädden i en separat bunke. Vänd ner grädden i äggsmeten och tillsätt sedan om nödvändigt mer hjortronsylt och whiskey! Så enkelt och SÅÅ gott! Ställ in i frysen och rör om efter ca 1 timme, frys ungefär 3 timmar till.
... Havreflarnskorg!
7 ganska stora korgar, gör mindre - gör fler ;)
75 g smör
1 dl strösocker
0,25 dl ljus sirap
0,25 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,25 tsk bakpulver
0,75 msk vanillinsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och tillsätt resten av ingredienserna, blanda väl! Klicka ut på bakplåtspapper, skjuts in mitt i ugnen drygt 5 min (men vakta noga efter 5!). Ta under tiden fram skålar eller glas att form dem efter. Ta ut dem när dem är lite bruna i kanterna och låt vila på galler ca 1 min, sen är det bara att forma. När jag kollat runt på hur man ska göra har jag sett många som böjt dem över glas, jag gjorde det de två första gångerna och det gick inget vidare.. Sedan läste jag någonstans att man kunde lägga dem i en liten skål och låta dem svalna. Hallelujha!
Servera Parfain i havreflarnsskålarna och klicka lite hjortronsylt över!
Carolin